Ik las bij Zuinigaan over haar ervaringen met beleggen. Ik weet nog dat ze twee maanden geleden schreef, dat de waarde van haar beleggingen na een jaar beleggen gestegen was met een paar procent, en dat ze daar blij mee was, want de spaarrente is lager. Maar inmiddels is de waarde van haar beleggingen weer wat gedaald, en nu is ze min of meer weer terug bij af (min of meer 0% opbrengst sinds haar eerste inleg 14 maanden geleden).
Zelf beleg ik nu ruim tien jaar.
Een paar uur na plaatsen van deze post ingevoegd op veler verzoek: mijn gemiddelde opbrengst over die tien jaar is 5,1% per jaar. Ik heb altijd belegd in een combinatie van aandelenfondsen en obligatiefondsen. In de volgende post schrijf ik een iets uitgebreider verslag…
Ik begon in januari 2006 met 1000 euro die ik kon missen (ik had ze over van mijn eindejaarsuitkering). In maart van dat jaar legde ik er nog eens 1000 euro bij, een bedrag wat over was gebleven van mijn salarissen van januari t/m maart. Daarna deed ik twee jaar niets, qua beleggingen.
Een rustig begin, dus. Zo kon ik een beetje wennen aan dat idee van beleggen. Want het is niet zonder risico. Spaargeld is gegarandeerd dankzij het depositogarantiestelsel, tot 100.000 euro per bank per individu. En als de bank zegt, dat ze je 1% rente geven per jaar, dan krijg je ook 1% rente per jaar (hoewel het de bank dan ook weer vrij staat om in de loop van de tijd het percentage te veranderen).
Bij beleggen is (natuurlijk) niets gegarandeerd. Je inleg is niet veilig, de opbrengst is niet gegarandeerd, resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…
Dat is dus behoorlijk onzeker. Daar moet je tegen kunnen. En misschien moet je ook wel de tijd nemen om aan dat idee te wennen. Als je nog nooit belegd hebt, en je voelt je er een beetje angstig over, begin dan met weinig. Als het goed is, heb je met beleggen geen haast. Als je wel haast zou hebben, als je zou gaan beleggen omdat je 10% winst per jaar moet halen, dan kan ik je vertellen dat dat (waarschijnlijk) niet gaat werken. (Je kan ook een keer geluk hebben…).
Dus als het goed is, beleg je voor de lange termijn. En dan heb je dus ook in die eerste paar jaar de tijd om goed te beginnen: je goed in te lezen in wat beleggen is en in welke beleggingen jij kiest. Ik heb zelf veel gehad aan biebboeken over beleggen, en ook online is veel informatie (let op: goede en slechte) te vinden. En daarnaast geeft een rustige start, met een kleiner bedrag, je ook de kans om te ervaren of je het ook emotioneel aan kunt en je hoofd koel kunt houden.
Interessante blog, maar ik had ook wel verwacht te lezen wat het jou heeft opgeleverd in die tien jaar. En dan heb ik het niet alleen over rendementen. Wat is jouw beleggingsstrategie geweest? Heb je die vaak (moeten) aanpassen?
Morgen of overmorgen, denk ik. Anders wordt het wel een erg lang verhaal. Bovendien, dat is dan mijn verhaal, dat wil dan dus niet zeggen dat anderen het ook zo moeten doen. (Sommige dingen die ik gedaan heb, zou ik van zeggen: doe ze maar niet…).
ik denk dat de laatste zin heel erg belangrijk is. probeer emotie erbuiten te houden. Dat geldt voor vrijwel iedere vorm van beleggen.
Na dit verhaal blijft het ook bij mij kriebelen om te gaan beleggen. Ook ik ben natuurlijk benieuwd. Wat levert het per jaar op of hoeveel rendement heb je nu na 10 jaar?
Na wat gereken kom ik op een gemiddelde opbrengst van 5,1% per jaar sinds 2006. Dit is dus gemengd aandelen- en obligatiefondsen. Ik ga denk ik morgen of vanavond een iets uitgebreider overzicht online zetten.
Ik beleg al sinds 2000. Gemiddeld rendement over die gehele periode is ongeveer 6% – dividend en rente wordt automatisch weer belegd, dus niet uitgekeerd. Er zaten hele slechte jaren in, 2001 en 9/11. Ik voeg al sinds 2013 geen geld meer toe, nu groeit het dus passief. Ik kan geen geld toevoegen, een fonds is mijn pensioenfonds, en daar kan je niets toevoegen als je niet meer daar werkt. Het andere fonds kan je alleen toevoegen als je binnen de continental united states woont, en daar woon ik niet meer. Uitkeren kan wanneer ik 59 1/2 ben, en dit zal geheel afhangen van mijn werk situatie, gezondheid, de koers en de belastingdienst. Hopelijk valt dat allemaal mee, maar dat is de toekomst voorspellen. Ik weet dat dat niet werkt. M.
Daar was ik – als aankomend belegger – ook wel benieuwd naar; wat het jou over die periode heeft opgeleverd. Want idd, het is denk wel iets voor de lange termijn, dan kun je het qua zenuwen misschien ook loslaten.
Goed blog. Ik beleg al heel wat jaren. Bijna gaat automatisch: een keer per maand stort ik (automatisch) geld op de beleggersrekening en een keer per maand worden daar aandelen van gekocht van fondsen die ik heb uitgezocht. Zo een keer per half jaar kijk ik de boel na. Dan kijk ik hoeveel het heeft opgeleverd, maar ook of er andere fondsen zijn die ik wil uitproberen. Gemiddeld levert het me zo’n 5% per jaar op. Best veel in vergelijking met sparen.