Geld uitlenen via geldvoorelkaar – tweede update 2016

Twee keer per jaar geef ik een update van mijn leningen bij geldvoorelkaar.nl, een website waar je geld kunt uitlenen aan personen of bedrijven, en waar je dan rente voor krijgt. De vorige update was in juni 2016, dus tijd voor een nieuwe.

In juni was net de derde lener gestopt met terugbetalen. Ik kan gelukkig zeggen, dat het daarbij is gebleven tot nu toe. Van de 18 leningen die ik in de loop van de tijd ben aangegaan, zijn er dus drie die niet meer terugbetalen. Ik krijg soms een update van één van deze drie, dat men bijvoorbeeld naar de rechter is gestapt, maar dit heeft voorlopig niet geleid tot hernieuwde betalingen.

Daarnaast zijn er in het afgelopen half jaar twee leningen helemaal afbetaald. Lening 16 is gewoon op tijd afbetaald, en, verrassing, ik kreeg ineens een mailtje over lening 9, dat de lener het geld in één keer terugbetaald had, inclusief alle rente. Deze lener moest eigenlijk nog tot begin 2018 betalingen doen, maar deed deze dus recent in één keer.

In totaal heb ik inmiddels dus drie leningen met betalingsproblemen, zeven leningen die succesvol afgerond zijn, en acht leningen die nog lopen:

screenshot-2016-12-12-11-36-56

Op dit moment kan ik nog, als verder iedereen blijft terugbetalen, op gemiddeld zo’n 1,5-2% winst per jaar uitkomen. Dit is een groot verschil met de oorspronkelijk beloofde 7-8% en dit komt dus doordat drie van de achttien leners niet alles terugbetalen. Had ik in 2012 mijn geld op een 10-jaarsdeposito gezet, dan had ik méér winst gemaakt, en dat zonder risico’s.

De AFM heeft recent een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat mensen vaak de kans op faillissementen bij gecrowdfunde projecten (veel) te laag inschatten, lager dan 2,5%. Ik ben zo ook begonnen, maar door mijn ervaring (bij zelfs een redelijk goed georganiseerd platform als geldvoorelkaar.nl ) besef ik nu dat het risico erg hoog is. En de beloning voor het nemen van dat hoge risico valt dan erg tegen. Daarom ben ik nu al enige jaren geleden, in oktober 2014, gestopt met het aangaan van nieuwe projecten.  Maar sommige projecten die ik heb, lopen nog tot eind 2019.

Officieel verwacht ik op dit moment nog 318 euro aan terugbetalingen. Dit zijn alle terugbetalingen van de leners die nu nog steeds betalen, het geld van de leners die in gebreke blijven, heb ik maar afgeschreven. Van die 318 euro is nog 152 euro “eigen geld” – pas als ik dat bedrag nog binnen heb, heb ik mijn eigen geïnvesteerde euro’s allemaal terug. Als verder iedereen netjes blijft terugbetalen, bereik ik in ongeveer september 2017 het punt dat ik mijn eigen geld weer terug heb.

Ik raad mensen dus eigenlijk ook af, om aan crowdfunding te doen. Doe het alleen, als je het geld kunt missen, als je er geen cent van terug hoeft te zien, en als je een bepaald project het geld gunt, om de een of andere reden. Dan kan het alleen maar meevallen, als je dan eventueel wel een deel van je geld terug krijgt.

NB. Cheesy finances had hier recent ook een engelstalige post over. Zij zijn recent ook wat negatiever geworden over crowdfunding en zijn gestopt met nieuw geld inleggen (net als ik in oktober 2014 dus). Stoppenvoormijnvijftigste blogt ook over crowdfunden en gaat ondanks een zeer laag rendement in 2016, en een faalpercentage van 10% (20 van de 199 projecten), er nog even mee door (dat zou dus niet mijn strategie zijn).

5 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

5 Reacties op “Geld uitlenen via geldvoorelkaar – tweede update 2016

 1. stoppenvoormijnvijftigste.nl

  3 op de 18 is inderdaad 16% en dus erg hoog uitval percentage. Ik snap dus heel goed dat je er nu mee wil stoppen. Ik heb wel eens met de directeur / oprichter van Geldvoorelkaar gesproken en zij hebben in de tussentijd ook de projecttoelating strenger gemaakt. In mijn (en dus ook jouw) portefeuille zitten wat oude projecten die nu anders geclassificeerd zouden worden. Daarbij ook nog even een linkje naar mijn blog over het risicomanagement in CF: http://stoppenvoormijnvijftigste.nl/?p=126 . Hier staan iets meer statistieken welke classificaties bij mij mis zijn gegaan en hoe ik hierop anticipeer. Inderdaad dus voor mij nu twee slechte jaren gehad, maar ik verwacht in 2017 weer positief uit te komen 🙂
  Ik ben wel benieuwd wat je nu doet met het geld dat terugkomt. Investeren in aandelen?

 2. Mij lijkt crowdfunding een ingewikkelde en onzekere investeringsstrategie. Volgens mij moet je dit doen omdat je het leuk vindt of omdat je gelooft in een bepaald project of het iemand gunt. Ik heb in 2 projecten geld zitten, maar alleen vanwege bovenstaande redenen. Voor mijn persoonlijke financiële planning hou ik het bij een combinatie van sparen, aflossen en beleggen.

 3. Jammer dat we je blog nog niet kende toen we begonnen met investeren in GVE. Ach, beter laat dan nooit, wat betreft het erachter komen dat het genoemde rendement een maximum is en dat het werkelijke rendement een stuk lager kan liggen.

 4. Ineke

  Het heeft me altijd al verbaasd dat mensen die niet wilden beleggen in gerenomeerde beleggings- of indexfondsen, wel vrolijk dit soort dingen aangingen zonder de risico’s te zien, die gewoon vele malen groter zijn. Ik zeg niet dat dit bij jou zo was maar het beloofde rendement werkte nogal verblindend. 😉 Jaren geleden was het legiolease, nu dus dit en de beruchte afvalverwerker met zijn rare constructies. Niet allemaal hetzelfde, maar allemaal met beloofde goede rendementen waar mensen achteraan lopen vergeten na te denken.

 5. GJ

  Crowdfunding was in beginsel een leuk idee. Bedrijven die met een goed idee zaten maar doordat banken op hun geld bleven zitten de financiering niet rond kregen. In de praktijk krijg ik steeds meer de indruk dat het vooral projecten zijn waar verder geen bank of investeerder zijn handen aan wil branden omdat ze veel te risicovol zijn.of de beloofde garanties een wassen neus zijn, maar wat de (meestal particuliere) crowdfundinvesteerders niet doorhebben omdat ze de benodigde kennis missen.