Eerste update geldvoorelkaar (crowdfunding) 2017

Eind 2016 postte ik de vorige update over mijn investeringen bij geldvoorelkaar.nl . Dus het is tijd voor een nieuwe update. (Klik hier voor een overzicht van de updates door de jaren heen).

Geldvoorelkaar.nl is één van de websites via welke je geld kunt uitlenen aan personen of bedrijven. En het is dan de bedoeling dat je het geld in de loop van de tijd terugkrijgt, plus de afgesproken rente.

In april 2017 kreeg ik te horen dat een vierde lener van mij gestopt is met terugbetalen. Dit bedrijf was al een aardig eindje op weg met terugbetalen, maar het is blijkbaar toch gesneuveld. Ze hadden me al 192 euro terugbetaald van de 200 euro die ik uitgeleend had aan hen, dus gelukkig lijd ik op hen niet zoveel verlies. Maar toch… dit bedrijf zou mij eigenlijk 50 euro aan rente gaan betalen vanwege het feit dat ik zo aardig was geweest om ze 200 euro uit te lenen (het afgesproken rentepercentage was 10% per jaar), en dat geld krijg ik dus óók niet, ondanks dat ik mijn deel van de deal wel gedaan had.

Dit is het plaatje op dit moment:

Screenshot 2017-06-28 13.22.12.pngVan de 18 bedrijven aan wie ik geld leende, zijn er dus vier gestopt met terugbetalen. Bij alle vier probeert de deurwaarder nog wat geld binnen te slepen, maar tot nu toe heeft dit nog bij geen enkele bedrijf / geen enkele eigenaar van een bedrijf iets opgeleverd.

Ik denk niet dat de eigenaren van deze vier bedrijven mij geld hebben willen ontfutselen. We hebben hier zeer waarschijnlijk niet te maken met meester-oplichters. Ze hadden een plan voor hun bedrijf, ik vond het een goed plan, maar helaas, de werkelijkheid bleek weerbarstig en ze kwamen in betalingsproblemen. En daar ben ik dan, als geldschieter, mee de dupe van.

Nog drie bedrijven (13, 14 en 18) zijn tot begin 2018 bezig om mij het uitgeleende geld terug te betalen, pas daarna gaan deze specifieke bedrijven mij méér betalen dan wat ik aan hen geleend heb. Ik hoop dat deze drie bedrijven voorlopig blijven bestaan…

Op dit moment heb ik nog steeds niet al mijn eigen geld terug. Ik heb in de loop van de tijd 2200 euro uitgeleend via geldvoorelkaar, en tot nu toe heb ik aan terugbetalingen 2123 euro binnen. Dus ik heb nog 77 euro uitgeleend via geldvoorelkaar die nog niet weer terug zijn gekomen naar mij. Als ik die 77 euro terug heb gekregen (dit zou over ongeveer een half jaar het geval moeten zijn als ik naar de huidige terugbetalingen kijk), dan komt daarna pas mijn eventuele winst/rente binnen. Als verder iedereen blijft betalen, dan krijg ik nog 140 euro extra binnen tussen nu en eind 2019. Dus op de tussen  2012 t/m 2014 uitgeleende 2200 euro’s haal ik dan uiteindelijk misschien een winst van 140 euro. Dat is echt niet veel. Dat is minder dan 2% per jaar.

Het is een bedroevend veel lagere opbrengst dan wat mij beloofd werd. Mijn gemiddelde rente zou 7-8% per jaar geworden moeten zijn… Ik denk dat ik blij mag zijn als het 1% per jaar wordt, gemiddeld. De rest is dan “verdwenen” in de faillissementen van de diverse gesneuvelde bedrijven.

Ik raad mensen dus ook af om aan crowdfunding te doen. Doe het alleen, als je het geld kunt missen, als je er geen cent van terug hoeft te zien, en als je een bepaald project het geld gunt, om de een of andere reden. Dan kan het alleen maar meevallen, als je dan eventueel wel (een deel van) je geld terug krijgt.

 

Advertentie

13 reacties

Opgeslagen onder Geld en besparen

13 Reacties op “Eerste update geldvoorelkaar (crowdfunding) 2017

 1. stoppenvoormijnvijftigste.nl

  Vervelend voor je om te lezen dat 4 van de 18 projecten betaalproblemen hebben. Ik zit ook in het project wat afgelopen periode is gestopt met betalen. Ik hoop ook geld terug te ontvangen van de projecten die niet meer betalen (ondertussen zo’n 20 projecten). Wel heb ik van 1 project een eindbetaling gehad. Die maakte het verlies minimaal. Hoort wat mij betreft ook wel bij de risico’s. Ik ben wel nog iets positiever gestemd over crowdfunding. Je moet alleen wel echt de krenten uit de pap weten te vissen, anders is het rendement inderdaad diep triest.

  • Tja, en hoe vis je de krenten uit de pap? Bij de projecten die ik financierde, had ik alle vertrouwen in het bedrijf en de ondernemer. En toch blijk ik in ieder geval vier van de achttien keer ongelijk gehad te hebben. Kortom, ik denk dat het verschrikkelijk moeilijk is om te zien, welke bedrijven de grootste kans hebben om succesvol te zijn in de komende vier tot zes jaar (de periode waarin de lening loopt). Zeker als leek is dat heel moeilijk.

 2. Anoniem

  Welkom terug! Betekent dit bericht dat je de blog weer oppakt?

 3. Gewoon Vlijtig

  Leuk dat je er weer bent. Ik heb maar één crowdfund project en momenteel loopt het nog. In 2018 krijg ik uitbetaald als het goed is, maar afwachten. Ik zou het leuk vinden als je nog eens een update doet van je spaarsaldo. Gaat het nog goed of hebben jullie inmiddels een huis samen gekocht?

 4. Wij hebben dezelfde ervaringen en zijn het geheel met je eens. Vandaar ook de beslissing om hier niet mee verder te gaan. De goeie krenten vinden is nagenoeg onmogelijk.

 5. Leuk dat je deze update even hebt gegeven! Ik ben laatst met 1 project ingestapt, maar houd het daar – mede door jouw waarschuwingen – wel bij.

 6. Monique

  Volgens mij was Geldvoorelkaar daarom ook negatief in het nieuws; de screening toch niet voldoende. Ik doe nu sinds een jaar ook aan Crowdfunding; via Horecacrowdfunding en Lendahand en daarmee tot op heden geen negatieve ervaringen gehad. Horecacrowdfunding heeft -ondanks veel aanvragen- maar weinig projecten; 1 per 1 of 2 maanden denk ik, maar dat geeft mij ook het vertrouwen dat de screening zorgvuldiger is.

  • Je bent pas één jaar bezig. De meeste bedrijven falen pas na meer dan 12 maanden. Dus ik zou dit nog niet als een aanbeveling kunnen zien. Bij Horeca-crowdfunding moet je rekening houden met het feit dat je maar in één branche belegt, en nog wel een branche die erg gevoelig is voor de economie. Het gaat nu behoorlijk goed met de economie, dus nu gaat het ook behoorlijk goed met de horeca. Zakt de economie straks weer in (en dat gaat weer een keertje gebeuren), dan zie je ook veel horeca-bedrijven “ineens” failliet gaan.

 7. Ineke

  Ja in het begin groeiden de bomen de hemel in en hebben veel mensen zich erin gestort. De realiteit is, is dat het gewoon risicovoller is fan bijvoorbeeld in indexfondsen beleggen op de beurs.
  Ik hoop wel dat je je geld er nog uit krijgt met een beetje extra zodat het niet helemaal voor niets is geweest.

 8. Jorrit

  Zou je ook willen delen in welke sectoren de bedrijven zitten die failliet zijn gegaan? Een globale indeling is ook goed (horeca/vastgoed/productiebedrijf/iets anders), ik ben wel heel erg benieuwd namelijk! Ik heb zelf in de afgelopen 2,5 jaar zo’n 35 projecten gefund via geldvoorelkaar.nl en nog geen faillissementen, maar ik hou er uiteraard wel rekening mee dat er een paar zullen falen.. :p