Over mij

Dankzij een olifantenknuffel die een tante voor mij maakte, hou ik al heel lang van olifanten. Ze zijn grijs en wijs, ze zijn log met een heel sierlijke slurf, en ze zorgen voor hun mede-olifanten (de vrouwtjes in ieder geval). Soms zijn wij mensen een stuk dommer.

Ik ben een 37-jarige vrouw, nog niet oud en wijs (al begint het grijs al wel te komen), woon samen met mijn vriend in Delft en werk parttime omdat dat voor mij de perfecte combinatie van geld en levensvreugde is. Ik wil graag wat geld achter de hand hebben voor later en ik wil genieten van het leven zoals ik dat nu heb. Ik ga een fantastische suikertante worden voor mijn nichtjes en neefje. Een beetje milieuvriendelijkheid en een beetje spaarzaamheid worden gewaardeerd, maar ik zal ook af en toe iets nieuws kopen of lekker uit eten gaan.

Advertentie

25 Reacties op “Over mij

  1. GJ

    Hallo,
    Misschien niet helemaal de juiste plaats, maar het blog waarop ik wilde reageren, daar kon ik geen reactie meer geven.
    Sinds vandaag heb ik ook mezelf opgegeven als investeerder bij geldvoorelkaar. Niks om je zorgen over te maken hoor. Alleen wat bescheiden bedragen die ik makkelijk kan missen en anders toch stonden te verpieteren op een spaarrekening.Nu zag ik dat u ook e.e.a. hebt geïnvesteerd, en dat tot nu toe allemaal terugbetaald wordt. Ik kon alleen niet zo snel terugvinden welke risicoscores daarbij horen. Of heb ik misschien een blog daarover gemist?

    Alvast bedankt voor uw aandacht.

    GJ

  2. GJ

    Ah, dank voor het antwoord! Gezien uw berichten, en met name de (naar mijn idee terechte) waarschuwingen om vooral voorzichtig te zijn, had ik verwacht dat u uitsluitend in projecten met het minste risico was gestapt. Maar dat valt me dan toch mee. Zelf heb ik me nu aangemeld voor een project met de score 2, en een met de score 3.

    • Mijn mening is dat geldvoorelkaar in het algemeen een relatief hoog risico met zich meedraagt, welke score een lener ook krijgt. Dus het geld dat ik in geldvoorelkaar geïnvesteerd heb, loopt al een hoog risico, bijna (maar niet helemaal) onafhankelijk van de risicoscore van de leningen waar het geld in zit. Ik probeer het risico wel een beetje te spreiden door het minimumbedrag in elke lening te investeren en door altijd een paar leningen met lage risicoscores te hebben.

  3. Mijn geld zit vooral in mijn huis. Het risico is groter en groter aan het worden.
    Bezorgde groet,

  4. Forens

    Hai Spaarolifantje. Ik wilde eigenlijk reageren op je blog sunk cost fallacy uit april, omdat ik zelf enkele maanden geleden besloten heb te stoppen met een masteropleiding waar steeds de vakken van vervielen, ook al heb ik alles afgerond.. Je verwoordt echt goed ook mijn twijfels en gevoel. Ik ben ontzettend blij met mijn beslissing om te stoppen! Ik werk al ruim drie jaar in een geheel ander werkveld. Deze beslissing heeft voor mij ook ruimte gemaakt om een heel andere opleiding, toegepast en verbazingwekkend mét een beurs, te gaan volgen naast het werk.

  5. Hallo spaarolifantje, leuke blog! Ik heb ook een vraag over geldvoorelkaar. Hoe ziet het met de belastingaangifte? Hoef je vermogensheffing te betalen? Dank!

    • In Nederland moet je vermogensbelasting betalen over het vermogen dat je hebt, onafhankelijk van hoe je dat vermogen belegd hebt (aandelen, obligaties, spaarrekeningen, deposito’s en ja, ook geldvoorelkaar). Ik krijg dus elk jaar van geldvoorelkaar een overzicht van hoeveel geld er op 31 december en op 1 januari op hun rekening stond, en dat bedrag moet ik meetellen bij mijn vermogen. Als ik boven een bepaald minimumbedrag zit (rond de 21.000 euro per persoon in Nederland), dan moet ik over het meerdere vermogensbelasting betalen.

  6. OK, bedankt voor de antwoord! Is het dan niet een product als Robeco 1 een betere optie dan geldvoorelkar?

  7. Hoi, ik ben me aan verdiepen in sparen voor pensioen en wilde even zeggen dat je uitleg m.b.t. jaarruimte/reserveringsruimte met afstand het duidelijkste is wat ik online kon vinden. Een redelijk complex onderwerp in jip-en-janneke taal uitgelegd, top!

    • Dank je voor het compliment 🙂

      • Graag gedaan! Ben ook aan het rekenen geslagen en vraag me af of er niet 2 denkfoutjes gemaakt worden in dit artikel:
        https://spaarolifantje.wordpress.com/2014/06/30/pensioensparen-of-gewoon-sparen-waarom-niet-allebei/

        1) Ga je er van uit dat je elk jaar een jaarruimte hebt van 6000 om in te leggen? Is dat reëel (m.u.v. goedverdienende zelfstandigen zonder andere opbouw/FOR)?
        2) Je noemt als voorbeeld 3 ton op 70-jarige leeftijd. Is minder niet voldoende om hetzelfde resultaat te bereiken? Immers, in de eerste jaren van de uitkeer-fase staat er nog dusdanig veel op de rekening, dat levert nog een noemenswaardige rente op.

        Ben verder erg benieuwd hoe je dit soort berekeningen maakt (vooral ‘nu-euro’s’ etc):
        https://spaarolifantje.wordpress.com/2014/07/01/een-mogelijke-pensioenroute-voor-mij/

      • @1: Ik heb teruggerekend (uitgaande van 2% groei per jaar) naar hoeveel je per jaar in zou moeten leggen. Of dat dan ook belastingvriendelijk kan, hangt inderdaad van je jaarruimte af. Je kunt bijvoorbeeld deze “compound interest” calculator gebruiken om te kijken hoe je op een bepaald eindbedrag uit kunt komen.
        @2: Dat klopt, je zou waarschijnlijk iets meer kunnen laten uitkeren per jaar vanwege de rente die je ook op dat bedrag krijgt. Ik maakte een super-veilige berekening waarin ik er vanuit ging dat het bedrag niet zou groeien.

        Er was een hele handige Nederlandstalige website waarmee je kon uitrekenen wanneer je met pensioen zou kunnen, maar helaas doet die site het niet meer. Er zijn veel Engelstalige sites waar je pensioenberekeningen kunt doen, maar vaak werken die met het Amerikaanse belastingstelsel en dat werkt toch echt anders dan het Nederlandse.

        Op de Nederlandse site berekenhet heb je misschien wel een paar handige calculators.

  8. https://class.coursera.org/introfinance-008 Deze cursus heeft een zeer goede inleiding over dit onderwerp (eerste twee weken). Het is in het Engels, maar het is gratis. Het maakt gebruik van Excel voor de berekeningen, maar LibreOffice doet hetzelfde.

  9. Winnieandbuzz

    Hallo, het nam wat tijd in beslag maar ik heb uiteindelijk dan al je posts doorgelezen en ik moet zeggen dat het inspirerend is. Ook wij zijn actief bezig met onze financiën en daarmee wordt het eigenlijk alleen maar leuker 🙂

    Wat ik je zou willen vragen is hoe jij het overzicht houdt over kosten die over een tijdje pas worden gemaakt maar waarvoor je maandelijks wel een reservering maakt? Wij hebben een aparte spaarrekening waarop we iedere maand een vast bedrag storten die samengesteld is uit 12 sub bedragen. Uiteindelijk betalen we hier dan ter zijner tijd bijv. de gemeentelijke lasten of de jaarlijkse ziektekosten premie (bespaartip: de korting bij betaling per jaar is hoger dan je aan spaarrente ontvangt). Wij worstelen met het houden van het overzicht over de status van het totaal aan sub bedragen (volg je me nog?). Als alternatief heb ik eraan zitten denken om een aparte spaarrekening te openen per besteding (bijv. 1 voor gemeentelijke kosten, 1 voor ziektekosten premie, 1 voor auto onderhoud etc) maar dat is ook zo wat.

    Heb jij een goede tip?

  10. GJ

    Mag ik ook eens een lezersvraag stellen? Een goede vriendin vroeg mij vandaag over copy trading. Ik had er nooit over gehoord, heb me er vanavond eens in verdiept. Het lijkt me een redelijk beginnersvriendelijke manier om te beleggen. Heeft Spaarolifantje hier ook ervaring mee? Ik heb in mijn zoektocht naar informatie een website genaamd etoro gevonden, Die bied de mogelijkheid om met een virtueel portfolio eens te proberen of het iets is.

    • Ah, ik begrijp dat copy trading betekent, dat je een beroemde of zeer succesvol gebleken belegger precies na gaat doen. Dus als hij iets koopt, koop jij het ook. Als hij iets verkoopt, idem dito.

      Tja, dit lijkt me dan een moderne vorm van een beleggingsfonds waarbij één of meerdere deskundigen aan het roer staan en de beslissingen nemen. Er is al heel vaak gebleken, dat die deskundigen het ook vaak bij het verkeerde eind kunnen hebben.

      Maar eh, je hebt gelijk, dit is wel een blogpost waard…

      • GJ

        Ja, de website die ik gevonden heb, daar kun je inderdaad geld inzetten op de succesvollere beleggers als waren zij een beleggingsfonds. Dat die ook weleens de plank mis slaan lijkt me logisch. Daarom hierbij natuurlijk ook belangrijk om te spreiden. En niet al je geld op 1 persoon te zetten.

  11. Pieter de Kloos

    Over GeldvoorElkaar: 3 van mijn 10x inleg zijn halverwege gestopt, en dat wordt dus een flinke strop. Zo ontvang ik met 5 jaar looptijd net mijn inleg terug. WAARSCHUWING: Doe niet mee aan GvE, het risico is gewoon te groot vind ik en bovendien is er nauwelijks informatie over mogelijk verlie (mss heel officieel wel, zou kunnen). In elk geval voel mij door GvE belazerd.

    • Als vanaf nu iedereen blijft betalen bij mij, dan kom ik nét uit op winst. Een of twee procent winst per jaar, gemiddeld. Ik geef ongeveer elk half jaar een update, hier is die van juni 2016.

      Had ik in de tijd dat ik met geldvoorelkaar begon mijn geld op een spaardeposito gezet, dan had ik méér winst gemaakt (want daar kreeg je toen nog gegarandeerd 3 tot 5% rente op, nu niet meer). Nee, ik ben er dus ook niet erg tevreden mee.

      Ze schrijven nu wel, onderaan een lovende pagina: “Let op ! Elke vorm van investeren kent risico’s. Het kan zijn dat u minder terugkrijgt, dan u heeft ingelegd.” Maar ik kan me voorstellen dat je er toch een beetje teleurgesteld in bent. Ik wens je toe, dat verder iedereen netjes blijft betalen en dat je er dus zonder verlies vanaf komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s