Beleggingen

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn beleggingen. Ik beleg met het oog op de lange termijn. Ik beleg in aandelenfondsen en niet in losse aandelen (je kan mijn investeringen in windmolenparken, in de vegetarische slager en in geldvoorelkaar wel als kleine uitzonderingen daarop zien). En ik wil benadrukken dat dit mijn keuzes zijn. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk niet de allerbeste of meest winstgevende keuzes, maar ze passen bij mij en bij mijn situatie. Als jij wil gaan beleggen, doe dan meer onderzoek en creëer een beleggingsplan wat bij jou en bij jouw situatie past.

Spaargeld

Het totaalbedrag van geld wat voor langere tijd weggezet is in deposito’s en op spaarrekeningen, is per 1 januari 2017 33.106 euro. Gemiddeld krijg ik op dit geld 3,0% rente. De hoogste rente die ik krijg is 4,2% op een deposito met een looptijd van 10 jaar bij de ASN-bank. Op dit moment biedt niemand meer dit soort rentes, helaas.

Beleggingen

Ik heb diverse beleggingen. Per 1 januari 2017 was de totale waarde € 64.632. Ik beleg in diverse fondsen en andere dingen:

screenshot-2016-12-31-09-45-40

Beleggingen per 1 januari 2017. Bovendien een overzicht van wat ik aan- en verkocht in het vierde kwartaal van 2017, en van de winst of het verlies in datzelfde kwartaal.

De eerste vier fondsen in het rijtje beschouw ik als aandelenfondsen, de rest als obligatiefondsen. De redenering daarachter lichtte ik in deze blogpost toe.

In het vierde kwartaal van 2016 wilde ik graag extra inleggen in het Groenprojectenfonds voordat het zou sluiten voor het jaar. Ik verkocht daarvoor op dat moment ook aandelen van het ASN aandelenfonds en van het ASN obligatiefonds. Mijn investering in Geldvoorelkaar heb ik uit het overzicht gehaald, omdat er nog maar 141 van mijn euro’s in zitten, een bijna verwaarloosbaar klein bedrag op het geheel. Dat scheelt weer een regel in mijn tabel 🙂

Toelichting op bepaalde beleggingen

Het plan

Het grote plan is om te blijven sparen en beleggen. Ik wil graag een verdeling zien van 25% spaargeld, 50% aandelen en 25% obligaties. Dit is een verdeling waar ik me goed bij voel, ik schreef er hier al over. De verdeling op dit moment is 34% sparen, 43% aandelen en 23% obligaties. Ik probeer de verhouding te veranderen door nieuw binnengekomen geld vooral te investeren in aandelen en obligaties.

Advertentie

12 Reacties op “Beleggingen

 1. Marc

  ASN Microkrediet is 100% obligatiefonds. GVE draait ook om leningen en zijn daarom obligaties.

  • Als je bij het ASN microkrediet kijkt naar de beschrijving, dan staat er onder andere: “Het verstrekt leningen aan MFI’s en neemt deel in het eigen vermogen van MFI’s” . Dat deelnemen in het eigen vermogen van MFI’s, dat beschouw ik dus als “aandelen”. Je hebt een deel van het bedrijf in bezit.

   Dus het is een soort mixfonds zou ik zeggen: deels verstrekken ze leningen (obligaties), deels hebben ze aandelen. De obligaties die ze verstrekken zijn behoorlijk risicovol, denk ik (want je verstrekt ze aan bedrijven die in allerlei armere landen werkzaam zijn en daar misschien ook met politieke onrust en natuurrampen en zo te maken krijgen). Voorlopig blijf ik dit fonds dus indelen bij de aandelenfondsen (vanwege het hoge risico en vanwege dat er ook echt een deel aandelen in zit).

   En inderdaad: geldvoorelkaar, dat zijn leningen aan bedrijven. Maar ik vind het leningen met een hoger risico dan bijvoorbeeld de staatsleningen die ik ook heb (in het ASN obligatiefonds). Dus vanwege het hogere risico deel ik het voor mezelf ook in bij de aandelenfondsen.

   • joram

    Beste Spaarolifantje,

    Mag ik vragen welke obligaties jij het liefst aankoopt? Een hoop obligaties die landen uit geven hebben namelijk een negatieve rente, dus ook al zijn ze stabiel, je verliest er dan steevast geld mee. En dat lijkt me niet in het plaatje “besparen” vallen 🙂

   • Beste Joram, op de pagina waarop jij deze vraag stelt, staat precies in welke obligaties ik beleg. Zie enkele centimeters naar boven, zou ik zeggen. Het ASN obligatiefonds heeft over de afgelopen vijf jaar gemiddeld 5% winst gemaakt. Het ASN groenprojectenfonds 2,6% gemiddeld.

 2. Marc

  Ik lees je blog met veel plezier. Ik ben een fan. Ik wil dan ook niet betweterig overkomen, maar een kleine bijdrage leveren. Volgens Morningstar bestaat het microkrediet fonds voor 96,42% uit obligaties. Zie ook http://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR05PTR

  • Dat had ik nog niet gezien bij Morningstar. Dank je voor die tip. En ik zal er zeker nog eens over nadenken, maar voor nu hou ik de indeling nog even zó.

   • Toch nog even verder gekeken. Ik denk dat Morningstar het mis heeft. In het halfjaarverslag van zomer 2014 vermeldt de fondsbeheerder dat ze ongeveer voor 15% deelnemen in MFIs (dus aandelen). Zie pagina 7 van het halfjaarverslag (8e pagina van de pdf).

 3. Leuke site. Heb zelf een Engelse blog maar denk dat ik ook een Nederlandse site erbij ga maken.

  Groet

 4. Tessa

  Mag ik vragen bij welke broker je belegd? Ik ben het zelf aan het overwegen, maar heb nog relatief weinig spaargeld omdat ik nog vrij jong ben. Bij mijn eigen bank (Rabobank) raden ze het af om daar te beleggen ivm de kosten. Dat is pas rendabel als je minimaal 2000 euro inlegt. Dat bedrag heb ik wel, maar wil ik liever niet in één keer beleggen.

  • Ik beleg via de ASN-bank en via Brand New Day. De kosten zijn bij hen een percentage van het bedrag dat je inlegt.
   Ook andere brokers werken met lage kosten, en zonder minimumbedragen. Denk bijvoorbeeld ook aan Meesman en Binckbank.

 5. De rentes blijven zo laag dat ik even niet meer weet of ik wel in Nederland wil gaan sparen..Dit artikel heeft me heel wat meer inzicht gegeven.

 6. When Do You Retire?

  Mooie verhouding van vermogen. Belangrijkste is en blijft dat je er zelf goed bij voelt. Ik ga iets meer in aandelen (lees 90%) maar dat is ieder zijn keuze natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s