Sparen

Ik wil graag geld sparen voor de toekomst. Wat ik dan precies met dat geld wil doen, is nog een beetje vaag. Misschien een bijdrage aan het kopen van ons volgende huis. Misschien om achter de hand te hebben in geval van een financieel probleem van mij of misschien wel van familieleden (met jonge kinderen). Misschien om van de rente ervan leuke dingen te kunnen doen.

Percentage sparen (savings rate)

Een simpele indruk van hoeveel ik spaar, is kijken naar het percentage van mijn netto inkomsten wat ik niet uitgeef. Omdat ik in 2015 17.738 euro niet uitgaf van de 37.900 euro inkomsten, is mijn “savings rate” dit jaar: 47%. De gedroomde 50% is dus niet gelukt, maar uiteindelijk kwam ik wel een beetje in de buurt.

Voor 2016 had ik in de eerste drie kwartalen 29.000 euro aan inkomsten (ja, tot op de euro precies, grappig). Ik gaf 17.975 euro uit. Dit betekent dat ik tot nu toe in 2016 een savings rate heb van 38%. Dit is lager dan vorig jaar. Ik verwacht wel in december nog een eindejaarsuitkering (dus meer inkomsten), dus ik verwacht dat de savings rate over het hele jaar nog wat hoger kan zijn.

Op naar de 100.000 euro…

Voor de lange termijn wil ik voorlopig streven naar 100.000 euro. Als ik er in slaag, gemiddeld 1000 euro per maand te sparen, en een gemiddelde rente of opbrengst van 4% te krijgen op het al gespaarde geld, dan zou mijn vermogen zo moeten groeien de komende jaren:

screenshot-2017-02-05-10-21-35

Zoals jullie zien, lig ik op dit moment voor op schema. Dat is fijn! Een deel van de getallen: 1 juli 2012: 22900 euro – 1 juli 2013: 38300 euro  – 1 juli 2014: 53900 euro – 1 juli 2015: 72900 euro – 1 januari 2016: 82200 euro – 1 april: 86700 euro – 1 juli: 91800 euro – 1 oktober: 97500 euro – 1 januari 2017: 104.000 euro.

12 Reacties op “Sparen

 1. Pingback: Spaarolifantje: tevreden over mei… | Spaarolifantje

 2. Pingback: Spaarolifantje: matig tevreden over juni | Spaarolifantje

 3. Wauw, serieuze business! Van de rente leven klinkt heerlijk. Ik bewonder je plannen en ga volgen hoe je ze gaat waarmaken. Kan ik vast veel van leren 😉

 4. Anoniem

  Geacht Spaarolifantje
  Ik volg met belangstelling uw pogingen om een ton te bereiken! Ik heb echter wel twee vragen. Ik ben zeer benieuwd hoe/waar u zo’n hoge rente krijgt.
  En ik ben benieuwd hoe je woonsituatie is. Huurt u of heeft u een koopwoning. Als dat laatste het geval is kunt u dan niet beter eerst/ook uw hypotheek aflossen ipv sparen?
  Hoogachtend,
  Bram

  • Beste Bram,

   Die hoge rente probeer ik op verschillende manieren te bereiken: 1. door een spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente te nemen, 2. door een deel van het geld voor langere tijd weg te zetten in deposito’s en 3. door een (klein) deel van het geld te beleggen, ook al weet ik dat ik daardoor ook risico’s loop.

   Mochten de spaarrentes de komende jaren weer wat hoger worden na dit dieptepunt, dan wordt het natuurlijk allemaal ook weer makkelijker om gemiddeld 4% groei te halen.

   Ik heb op dit moment geen koophuis. Mijn vriend is eigenaar van “ons” huis, ik betaal hem een vast bedrag per maand als mijn bijdrage in alle woonkosten. In de toekomst gaan we misschien samen een huis kopen en dan zal ik zeker de afweging maken tussen aflossen en sparen/investeren.

 5. Anoniem

  Graag wil ik even reageren op je blog. Ik heb hem nog maar net ontdekt maar heb al vrijwel alle berichten gelezen. Mijn goede voornemen voor 2014 zal jou heel bekend voorkomen: 10000 euro sparen. De taak zal niet makkelijk zijn in ons gezin met 3 opgroeiende kinderen. Ik werk zelf maar 3/5de maar de wederhelft 100%. Ik heb al veel inspiratie opgedaan en heb alvast een spaarplan en deftig overzicht van de uitgaven gemaakt. Geen makkelijke klus maar door dit zo zichtbaar in een tabel op te stellen stimuleer je jezelf om spaarzamer te leven, 2x na te denken voor je iets koopt en de diepvries en reservespullen eerst allemaal op te eten alvorens iets nieuws te kopen. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van je schrijfwerk!! Groeten vanuit België!!

 6. Remco

  Mooie doelstelling. Hier is de 100K in 2013 aangetikt. Jong stel van 30 en 28 met de eerste baby opkomst. Geloof en hou vast aan je doel en het lukt je. Volgende doel is 250K bij 35 en 500K bij 40. Geen idee of het lukt maar het is een mooi streven en we zijn goed op weg!

 7. Henk

  Als het kan, ga een tijdje in het buitenland werken, bedrijven sponsoren je huisvestiging en je houdt meer netto over, dan kan early retirement / rentenieren snel gehaald worden. Ik zelf ben al 15 jaar op de weg, en je ziet ook nog wat van de wereld.

 8. e

  jeetje dat gaat ineens hard Spaarolifantje, ik volg je nu al zo`n jaar of 3 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s