Site-archief

Wat koop je voor mensen die alles al hebben?

Mijn vriend is binnenkort jarig. En ik heb geen idee wat ik voor hem kan kopen. Als hij iets hebben wil, dan koopt hij het gewoon. Zo heeft hij recent een nieuwe computer gekocht en is nu weer helemaal “bij” wat dat betreft. Ook het nieuwste coole computerspelletje is gewoon al gekocht.

Mijn zus heeft nu twee dochtertjes, en in hun woonkamer staan twee grote kratten met allemaal speelgoed en knuffels. Daarnaast hebben ze ook al drie planken in de boekenkast gevuld met voorleesboeken en is er buiten een zandbak en een trampoline, en binnen is er ook nog een speelkeukentje. Mogelijk dat de kinderen over een jaar of twee een specifieke voorkeur krijgen voor een bepaald soort speelgoed en dat je dan ze er wel heel blij mee maakt, maar op dit moment speelt de oudste net zo lief met de lege en schoongespoelde vitaminepotjes van oma, en is de jongste ongeveer twee weken oud en dus volledig tevreden met een bed en een schone luier. Ook het zoontje van mijn broer is goed voorzien van speel- en leerproducten. Het voelt dus een beetje als “water naar de zee dragen” om bij hen nog aan te komen met nog een speelgoedje!

Aan de ene kant maakt dat dus het kopen van cadeaus wel een lastige zaak. Aan de andere kant is het misschien ook wel bevrijdend dat er dus echt geen dure cadeaus hoeven te komen. Iets kleins leuks is al prima. Zelfgemaakt is ook prima. Misschien kan ik bij mijn zus en bij mijn broer zelfs het beste aankomen met “ik pas wel een keertje op” als cadeautje, omdat ze allemaal krapper in de tijd zitten, dan in het geld.

 

Advertentie

7 reacties

16 oktober 2013 · 09:08

Wat is het me waard?

Ik herlees weer eens “Je geld of je leven”, het boek van Hanneke van Veen en Rob van Eeden over je financiën en over financieel onafhankelijk worden. Zij geven in dat boek ook de opdracht om te kijken hoeveel uren je moet werken om de dingen te kopen die je momenteel koopt. En om er over na te denken, of dat niet anders kan…

Mijn salaris is ongeveer 20 euro per uur. Om dit uit te rekenen heb ik van mijn uiteindelijke nettosalaris de reiskosten afgetrokken, en heb ik de uren geteld die ik werkelijk werk, niet de uren die ik officieel zou werken. Dankzij mijn programmaatje op mijn telefoon waarmee ik mijn uitgaven bijhoud, kon ik ook heel snel kijken wat mijn gemiddelde uitgaven zijn per maand. Wat ik uiteindelijk dan gedaan heb, is zo’n kostenpost delen door 20 euro om te kijken hoeveel uur ik er dan voor heb moeten werken. Voor de afgelopen 6 maanden was dat:

 • woning en woonverzekeringen 23 uur per maand
 • eten en huishouden 16,5 uur
 • goede doelen 7,5 uur
 • vervoer 2 uur
 • ziektekostenverzekering en ziektekosten 5 uur
 • bankzaken en levensverzekeringen 2 uur
 • communicatie (telefoon en internet) 2 uur
 • kleding 1,5 uur
 • vrije tijd 18 uur
 • toekomstige studie nichtjes en neefje 3 uur
 • cadeaus 6 uur

Ik moet zeggen dat ik over de meeste posten wel tevreden ben. Eten en huishouden zou misschien met wat meer aandacht wat minder kunnen. Omdat ik de reiskosten voor mijn werk vergoed krijg, heb ik hier een schatting gemaakt van hoeveel ik dan nog zelf betaal, en dit is dan ook voor reizen met het openbaar vervoer in mijn vrije tijd, bijvoorbeeld naar mijn familie. Uitgaven voor mijn vrije tijd waren €360 per maand – heel veel, maar hier zit een nieuwe laptop in die hopelijk weer vele jaren meegaat, en de jaarlijkse vakantie. Maar goed, het ene jaar vervang je je laptop, het volgende jaar is er misschien weer een andere dure “eenmalige” uitgave. Cadeaus zijn ook erg duur geweest, maar hier zat een heel duur cadeau voor mijn ouders bij, iets wat in ieder geval de komende vijf jaar niet meer voorkomt.

18 uur van mijn werktijd per maand besteden aan uitgaven voor mijn vrije tijd is natuurlijk vrij belachelijk. Dus ik geloof dat ik vooral aandacht moet besteden aan, en na moet blijven denken over, die uitgaven. Als een vakantie van twee weken bijvoorbeeld 1000 euro zou kosten, dan is dat 50 uur werken, ofwel je werkt meer dan een hele werkweek om twee weken per jaar “er eens helemaal tussenuit te zijn” en bij te komen van al het gewerk. En ook cadeaus moeten minder kunnen. Eten en huishouden uiteindelijk ook, maar dat is een gedeelde uitgave met mijn vriend dus daar heb ik geen 100% controle over.

4 reacties

15 oktober 2013 · 12:33

Op adem komen

Schreef ik een paar dagen geleden nog over de vier baantjes die ik mogelijk ga krijgen, een dag later merkte ik dat de tranen hoog zaten. Trein gemist? Tranen. Zielig liedje op de radio? Bijna-tranen. Bijna uitgegleden in de glibberige ijssneeuw? Daar kwam al weer een bibberlipje. Oeps. Da’s geen goed teken bij mij. Natuurlijk mag ik best huilen, maar als ik zo gemakkelijk huil om kleine onzindingetjes, dan is er eigenlijk iets anders aan de hand, dan broeit onderhuids de ongelukkigheid. Tijd om wat gas terug te nemen.

Helaas moest ik wel werken (dat wil zeggen, me hiervoor ziek melden leek me niet nodig, ahem), maar ik besloot wel dat ik ging proberen deze week niet méér te doen dan wat strikt nodig was. En ook thuis niet teveel hooi op m’n vork te nemen. Deze blog was ook een beetje de pineut. Ik ben op tijd naar bed gegaan. Heb ’s avonds leuke dingen gedaan om te ontspannen. Dat is gelukt. Mijn vriend deed wat meer in het huishouden, en daarnaast haalden we ook een paar maaltijden uit de diepvries en kant-en-klaar uit de winkel. En ik heb op m’n werk bést vooruitgang geboekt. Zo heb ik de week overleefd.

Gisteren, vrijdag, was ik vrij. Dus was het uitrusten geblazen. Beetje opruimen in huis, beetje lummelen. De stoep sneeuwvrij gemaakt (eindelijk tijd voor!). Naar de CV ketel geluisterd (ha). En nog ‘ns nagedacht over die vierde baan, want eigenlijk krijg ik het al benauwd als ik er alleen maar aan denk. Niet doen dus, ook al roept een ander stukje van mij dat het ook wel weer een uitdaging is en wat nieuws, en dat het zo cool is om gevraagd te zijn.

6 reacties

19 januari 2013 · 08:52

Drukke week weer

… en dus even niet zoveel te melden.

De reparatie van het dak zal hopelijk vandaag afgerond worden. Ik hoop ook deze week definitief te horen of ik aan die nieuwe baan kan gaan beginnen en zo ja, voor welk salaris 🙂 . Vanochtend wil ik eten vooruitkoken voor morgen en overmorgen, dat scheelt weer stoommaaltijdjes en dus geld, bovendien liggen er nog wat oude aardappelen die nodig verwerkt moeten worden. De boodschappen zijn in ieder geval alweer gedaan. En een wasje staat in. Ik verwacht mijn salaris vandaag of morgen, maar hou het tot die tijd ook nog wel uit.

Dus even drukke groeten, en tot een rustiger moment!

Reacties uitgeschakeld voor Drukke week weer

23 oktober 2012 · 11:04

Tip: gratis iets nieuws leren

Ik heb me vandaag, op mijn vrije zondag, heerlijk vermaakt met een gratis cursus. Er zijn vast meerdere cursus-websites op internet te vinden die gratis cursussen geven, maar deze website kan ik in ieder geval aanraden. Het is wel in het Engels, dus helaas moet je wel een beetje kennis hebben van deze taal, anders heeft het niet zoveel zin. Ik denk ook dat het erg moeilijk wordt om een cursus van deze website op je cv te zetten, je kunt niet bewijzen dat jij deze cursus gevolgd hebt en het examen met goed gevolg hebt afgelegd. Maar… de kennis en ervaring die je opdoet, is mogelijk niet voor niets.

De cursus die ik koos is een basiscursus om te leren programmeren op een computer. Ze leren je de computertaal python. Ik koos voor deze cursus omdat ik wel nieuwsgierig ben naar wat er nou “achter” de (tegenwoordig gladgelikte) computerprogramma’s zit. Ik denk niet dat ik er ooit de kost mee kan verdienen, maar voor mijn beroep zou het soms wel handig zijn als ik een beetje de achtergrond begrijp van sommige programmeertalen. Ik verwacht dus geen rechtstreeks geldelijk gewin van deze cursus, maar wie weet scheelt het me ooit wel een hoop geploeter op mijn werk, of denkt mijn baas een keertje: “zo, dat kan ze dus ook al”. Zou mooi zijn. Week 1 en 2 heb ik nu gedaan, er volgt nog genoeg materie voor nog vijf weken, dus volgend weekend weet ik ook alweer iets leuks om te doen.

Er zijn ook cursussen over financiën, biologie, economie, voeding, het milieu, muziek, aardrijkskunde, onderwijs… Ik zou zeggen: kijk er eens rond. Je kunt ook instappen in cursussen die al begonnen zijn, alleen is het dan niet meer mogelijk om hun officiële diploma te halen, maar zoals ik al zei kun je daar waarschijnlijk toch al niet zoveel mee. De organisatie heet Coursera en hun website is hier te vinden.

Andere manieren om gratis/goedkoop iets te leren:

 • leen een of meerdere boeken uit de bieb
 • youtube, blogs, websites (zoeken met google)
 • zoek op marktplaats naar leerboeken en/of cursussen die mensen wegdoen nadat ze zelf de cursus afgerond hebben (of er mee gestopt zijn)
 • veel universiteiten hebben gratis avondcolleges voor het algemene publiek, als je in / vlakbij een universiteitsstad woont, kun je dus geluk hebben. Zoek op “studium generale”…

3 reacties

21 oktober 2012 · 22:07

Evaluatie maandfocus

De afgelopen maand, van 21 september t/m 21 oktober, hield ik bij hoeveel geld we uitgaven van de huishoudrekening. Een citaat van een maandje geleden:

Gedurende deze maand wil ik proberen zo weinig mogelijk geld uit te geven van de gezamenlijke huishoudrekening. (…) Ik wil graag deze maand van €500 rond zien te komen. Zelf heb ik dus €250 overgemaakt, mijn vriend heeft €300 overgemaakt waarvan ik dus hoop aan het einde van de maand €50 terug te kunnen storten.

De eindconclusie is, dat dat net aan gelukt is.

Aan het begin was het saldo €552,89, nu is het saldo €63,64. Dus in 30 dagen tijd hebben we €489,25 uitgegeven.

Daarvan ging afgerond €330 naar eten en drinken, €74 naar uit eten en afhaaleten, €25 naar huishouduitgaven, €38 ging naar cadeautjes en €23 ging naar “overig”.

Het is (net) gelukt om onder de €500 te blijven en dus kan ik €50 terug overmaken naar mijn vriend, zodat we deze maand allebei “slechts” 250 euro hebben hoeven te betalen aan huishoudkosten/eten en drinken in plaats van de gebruikelijke 300 euro. Dus dat is goed, we hebben 100 euro bespaard ofwel zo’n 16% minder uitgegeven dan normaal. Maar… Aan het begin van de maand dacht ik even dat we makkelijk van 60-80 euro per week zouden kunnen rondkomen, dus dat het eindresultaat ergens rond de 350 euro uit zou komen, en dat is duidelijk niet gelukt. Er valt dus nog veel te verbeteren.

Dat is natuurlijk ook positief: als ik redelijk mijn best doe (want dat heb ik toch gedaan), dan kan het van 500 euro per maand. Als ik m’n stinkende best doe (en er niet teveel tegenzit), dan kan het van (veel) minder. Dat gaan we nog eens proberen, maar niet de komende maand, want ik ben het wel eventjes zat. Ik blijf wel meer vooruitkijken (hoe gaat de week er uit zien, en wat is dan zinnig om in te kopen / vooruit te koken etc) en ik koop geen staatsloten meer 😛 .

4 reacties

21 oktober 2012 · 13:14

Spaarolifantje en update salarisonderhandelingen

Gisteren kennisgemaakt met de directeur van de nieuwe organisatie waar ik ga werken (parttime).

(Zie ook hier).

Wat ik goed had gedaan:

 • Mijn recent bijgewerkte curriculum vitae opgestuurd van tevoren (omdat dit een nogal informele sollicitatie is, werd er niet om gevraagd, maar was toch handig in het gesprek).
 • Opgezocht wat ik nu verdien (bruto, per maand) en in welke trap van welke loonschaal ik zit. In mijn geval was die loonschaal ook belangrijk omdat de oude en de nieuwe plek met dezelfde CAO en dus met dezelfde loonschalen werken.
 • Opgezocht hoe mijn contract nu precies in elkaar zit.
 • De belangrijkste dingen opgeschreven over wat ik tot nu toe geleerd heb over wat deze organisatie doet en hoe ze in elkaar zit.
 • Een paar vragen opgeschreven die ik nog had over hoe de organisatie werkt.
 • Eerlijk geweest. Vroeger had ik nog wel eens de neiging om “sociaal te liegen”: te zeggen dat ik dingen “fantastisch” vond terwijl dat niet zo was, of geleverde prestaties te verdoezelen of af te zwakken (ja echt, dat is iets vrouwelijks, denk ik?). Deze keer niets afgezwakt, en ook al een paar dingen opgenoemd die volgens mij verbeterd kunnen worden binnen de organisatie.

Wat ik niet zo goed had gedaan:

 • Omdat ze ook met het dak bezig waren, vertrok ik te laat van huis. Uiteindelijk was ik vier minuten te laat en nogal bezweet van het snelle fietsen. Mijn gesprekspartner maakte niet de indruk dat ze zich erg stoorde aan mijn te laat zijn (er was ook gezegd: “om ongeveer vier uur”), maar ik had me beter gevoeld als ik er rustig fietsend om vijf voor vier had kunnen zijn.
 • Er is nog geen definitieve afspraak gemaakt over loonschaal of salaris, en ik heb ook niet aangegeven dat ik best een salarisverhoging zou willen krijgen (laat staan dat ik er argumenten voor aangedragen heb). Doooh!!!

Conclusie: voorbereiding best goed, uitwerking had beter gekund. Ik vond het leuk om kennis te maken met de directeur. Zij is vrij nieuw binnen de organisatie en heeft ook allemaal (goede) plannen om deze te verbeteren. Mijn eerste indruk van haar is gunstig. Ik denk dat ze ook een redelijk goede eerste indruk heeft kunnen krijgen van mij. Jammer, superjammer dat ik het bespreken van mijn huidige loonschaal niet gebruikt heb als aanleiding om om een trapje omhoog te vragen… Gemiste kans.

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje en update salarisonderhandelingen

20 oktober 2012 · 09:58

Spaarolifantje en weer wat rente erbij

Zo, dat was weer de laatste rente-uitkering van een deposito dit jaar. Vandaag kwam zo’n 45 euro rente binnen op een beginbedrag van 1200 euro. De volgende uitkering van rente op een deposito is pas weer in mei volgend jaar. Het bedrag is automatisch bijgeschreven bij het deposito en er zal dus de komende jaren rente-op-rente betaald worden op dit bedrag. Helemaal prima.

Vandaag verder een rustig dagje. Na een toch redelijk drukke week is dat wel eens fijn. Fijn weekend allemaal!

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje en weer wat rente erbij

20 oktober 2012 · 08:17

Spaarolifantje en van “maand” naar maand

Ik heb nu jarenlang mijn ‘maand’ laten ingaan op de dag dat ik salaris kreeg. In het begin moest dat ook echt, want aan het einde van de ‘maand’, zo rond de 20e, was het geld ook gewoon echt op. Als het nieuwe salaris binnenkwam kon ik eindelijk weer geld uitgeven en bijvoorbeeld de huur betalen. Verder vooruitplannen had geen zin.

Maar tegenwoordig heb ik natuurlijk reserves, en kan ik verder vooruitkijken. Gisteren zat ik in de trein en keek even op mijn handige smartphone-app hoeveel geld ik deze maand al uitgegeven heb aan openbaar vervoer. De app telt waardes per “natuurlijke” maand op, dus van de 1e van een maand tot de 1e van de volgende maand. Logisch. Maar ik moet dan ook nog terugkijken naar de laatste weken van de vorige maand, omdat die bij mij ook nog meetellen. Lastig, en nergens meer voor nodig.

En als ik plan, raak ik soms zelf ook in de war: telt een uitgave die voor 26 oktober gepland staat, nou mee voor “oktober” of voor “november”?

Dus vanaf 1 november ga ik in “natuurlijke maanden” werken. Wat wel betekent dat de meeste uitgaven pas aan het einde van de maand gedaan zullen worden (want mijn bijdrage in de woonlasten, mijn ziektekostenverzekering etc worden allemaal automatisch rond de 27e of zo afgeschreven). Ik moet nog even kijken of het me dan blijft lukken om tegen die tijd nog genoeg geld over te hebben, maar zoals het nu gaat, denk ik dat het me gaat lukken (vroeger zou ik bij een saldo van boven de 500 euro gedacht hebben: “tijd om te gaan winkelen!”, maar ik ben veranderd). En dat betekent ook dat mijn salaris dan binnenkomt op ca. de 21e tot 24e van de maand ervoor. Dan staat het nog een paar dagen niets te doen en dan wordt het vanaf de 1e van de volgende maand gebruikt voor uitgaven.

Ik ben benieuwd hoe dit bevalt. In de praktijk verandert er natuurlijk weinig, ik bedoel: er moet gewoon geld op de rekening staan om de geplande uitgaven te kunnen doen. Maar misschien wordt het wat makkelijker te beheren en dat zou wel fijn zijn.

Reacties uitgeschakeld voor Spaarolifantje en van “maand” naar maand

19 oktober 2012 · 08:34

Slim of gewoon gek?

Mijn nieuwe tweedehands jas van marktplaats is net gearriveerd. Een “winterdamesmantel”, en ik heb ‘m net in de vriezer gestopt. Mijn redenatie: als er beestjes in zitten (gebeurt dat trouwens nog wel eens, met tweedehands kleding in Nederland?) dan overleven die het vast niet bij min twintig graden. Morgen of zo haal ik de jas er weer uit.

Mijn redenatie was dat ik ‘m in de winter, als het vroor, inderdaad eventjes buiten had gehangen. Nu vriest het nog niet, maar waar vriest het wel? Juist ja, in mijn diepvriesje. De diepvrieserwtjes zullen wel raar opgekeken hebben.

Later: Het schijnt dat je kledingmotten kunt doden door kleding twee weken bij min tien te houden. Oei, dan ligt het nog wel even in de diepvries! Gelukkig dan maar dat het gisteravond nog aangenaam was om rond te wandelen in mijn zomerjas.

(De nieuwe jas kost trouwens €27 inclusief verzendkosten en ik vond hem erg mooi).

3 reacties

17 oktober 2012 · 19:21